Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@23:45:22 GMT

شعر رضوی ظرفیت‌های زیادی برای بالندگی دارد

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۵۰۳۳۵

شعر رضوی ظرفیت‌های زیادی برای بالندگی دارد

ایسنا/خراسان رضوی مصطفی محدثی خراسانی گفت: شعر رضوی ظرفیت‌های زیادی دارد که می‌توان نگاه‌های تازه پیرامون آن را در شعر شاهد بود.

این شاعر آئینی در مراسم شب آئین‌های رضوی که شامگاه گذشته، ۲۳ مهر ماه، در فرهنگسرای جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: شعر فارسی به گونه‌ای که اکنون با آن مراوده داریم، ارتباطی با شعر قبل از اسلام ندارد چون زمان، محتوا و فرم تغییر یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شعر فارسی تحت تاثیر شعر عربی از سال ۲۵۱ هجری با قصیده‌ای که یک شاعر در مدح یعقوی لیث صفاری می‌سراید، آغاز می‌شود و ظاهرا ایشان ابتدا قصیده‌ای به زبان عربی می‌سراید که وقتی به محضر یعقوب لیث می‌برد، او برگه شعر را پاره می‌کند و می‌گوید «چیزی را که من اندر نیابم، چرا باید گفتن» و او قصیده‌ای به تقلید از قصاید عربی، به زبان فارسی می‌سراید.

وی افزود: مفاهیم مذهبی و اهل بیت(ع) در شعر فارسی از همان روزهای راه افتادن این جریان، یکی از مضامین چشم‌گیر بوده و همواره مدنظر شاعران بوده و هست و تاریخ شعر فارسی مشحون است از منقبت‌ها، ستایش‌ها و توصیف‌هایی که با عظمت از بزرگان یاد شده است.

این شاعر تصریح کرد: پس از انقلاب اسلامی و تجدید حیاتی که اسلام پیدا کرد و پس از آن جریان جنگ تحمیلی و دفاع مقدس، شعر آئینی ما تحول مبارکی پیدا کرد و یک‌بار دیگر فضیلت‌های شعر آئینی ما در طول تاریخ فراخوانده شد و با درآمیختن آن با دستاوردهای عینی انقلاب و دفاع مقدس جلوه‌هایی در شعر آئینی ببینیم که در تاریخ شعر آئینی ما بخش‌های مغفول مانده‌ای بوده است که به برکت انقلاب و دفاع مقدس به چشم شاعران می‌آید و به آن می‌پردازند.

محدثی خراسانی خاطرنشان کرد: البته این تحول بیشتر در شعر عاشورایی ما رخ داده است. تصویری که در اشعار درباره شخصیتی مانند حضرت زینب(س) توصیف می‌شود، بیشتر بیان غافله‌سالاری کاروان اسرا و رنج‌هایی است که بر ایشان وارد می‌شود و نهایتا ستایش صبر و صبوری ایشان است که در شعرهای محافل هیاتی و مدح و مرثیه نیز مقداری در بیان این وجه زندگی ایشان افراط می‌شود تا جایی که ما در محاورات عامیانه‌مان اگر بانویی در اطرافمان وجود داشته باشد که انواع و اقسام مشکلات و مصیبت‌ها بر او وارد شده، به او لقب «زینب ستم‌کِش» می‌دهند که برخواسته از همین نوع نگاه ادبیات به این مقوله بوده است.

وی ادامه داد: در این حال به ناگاه، از حنجره یکی از شاعران انقلاب اسلامی یک غزل در رابطه با حضرت زینب(ع) فریاد می‌شود که در آن می‌گوید:

سِر نِی در نینوا می‌ماند اگر زینب نبود

کربلا در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود

ذوالجناح دادخواهی بی‌سوار و بی‌رکاب

در بیابان‌ها رها می‌ماند اگر زینب نبود

در عبور از بستر تاریخ، سیل انقلاب

پشت کوه فتنه جا می‌ماند اگر زینب نبود

این شاعر بیان کرد: پس از این شعر تا حدی ما احساس می‌کنیم که حضرت زینب(س) در شعر ما جایگاه واقعی خود را پیدا می‌کند و گزارشی در شان او در شعر و تصویری منطبق با واقعیت در شعر بیان می‌شود.

محدثی خراسانی در رابطه با شعر رضوی گفت: علی‌رغم اینکه شعر رضوی پس از انقلاب اسلامی به لحاظ کمی حداقل بسیار گسترش پیدا کرد و برگزاری کنگره‌های شعر رضوی به خلق آثار فراوانی در جای‌جای کشور کمک کرده و آموزه‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس هم در این موضوع بی‌تاثیر هم نبوده اما به نظر می‌آید که حوزه شعر رضوی بیشتر از این ظرفیت دارد که نگاه‌های تازه پیرامون آن در شعر شاهد باشیم.

وی ادامه داد: به دلیل اینکه بارگاه امام رضا(ع) در دسترس بوده و عمده‌ترین وجه دغدغه ما در ارتباط با این حضرت زیارت، راز و نیاز با ایشان و بیان درخواست شفا و نیازها بوده، این حوزه بیشتر در شعر هم مدنظر بوده و به دلیل حضور در بارگاه این حضرت از واژه‌هایی مانند صحن، رواق، کبوتر، پنجره، آهو و... بیشتر در تصویرسازی شاعران استفاده شده است‌.

این شاعر خاطرنشان کرد: نقشی که هجرت و شهادت امام رضا(ع) در طول تاریخ، در شکل‌گیری جریان‌های مذهبی و شیعی داشته، ظرفیت‌هایی است که در شعر رضوی باید بیشتر به آن‌ها پرداخته شود. مدح و منقبت و ستایش در جای خود ارزشمند است و باید تداوم داشته باشد اما عمده چنین اشعاری توصیف یک فضیلت کلی است و با تمام ارجمندی‌اش خیلی ما را به سوی هویتی که امام رضا(ع) و فرهنگ رضوی توانسته در سرزمین ما پی بیافکند و تاثیری که در امروز ما دارد و افقی که فردای ما می‌تواند با این فرهنگ برایش متصور بشود، نمی‌برد. لازم است که شعر رضوی در این نوع مسائل ورود پیدا کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری شعر آیینی فرهنگ ایرانی اسلامی شعر ادبيات ماند اگر زینب نبود انقلاب اسلامی دفاع مقدس شعر فارسی شعر آئینی شعر رضوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۵۰۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خراسان رضوی، آیت الله سید احمد علم الهدی امام جمعه مشهددر جمع نمازگزاران جمعه در حرم مطهر رضوی با بیان اینکه امروزه این نگرانی وجود دارد که فرهنگ انقلابی گری در جامعه و به ویژه نسل جوان توسط دشمن کمرنگ شود گفت:ما به یک تحول و تجدید حیات فرهنگی نیاز داریم تا نسل آینده بتواند در بستری از جهت گیری‌های انقلابی ملت رشد کند. ملتی که فراتر از فرهنگ مشتری مداری در میدان باشد و دولتی که مافوق یک ناصح مشفق، برای صیانت از فرهنگ هزینه بدهد.
نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی در ادامه با اشاره به دستاورد‌های عملیات وعده صادق و نمایش اقتدار نیرو‌های مسلح کشورمان افزود: اراده این ملت، پرورش یافته بر بستر انقلابی است که در فرهنگ خداباوری ریشه دارد.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت:امام بزرگوار به مردم در این خط جهت داد و اندیشه‌ای را نهادینه کرد که در اراده انقلاب، دفاع مقدس و اکنون عملیات وعده صادق نمود پیدا می‌کند.
او در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از تحریف کلام و منطق رهبر معظم انقلاب در میدان عمل افزود: مایه تأسف است که امروزه شاهد تکرار و تحریف منطق رهبری در بین مسئولان هستیم. 
ایت الله علم الهدی افزود:جذب حداکثری که یکی از راهبرد‌های مقام معظم رهبری و به این معنااست که همه جریانات دولتی و تشکل‌های مردمی همت کنند تا افراد از جریان‌های لائیک و لامذهب خارج و به جمعیت انقلابی افزوده شوند.

دیگر خبرها

  • تجهیز چاه‌های کشاورزی خراسان رضوی به پنل خورشیدی
  • وضعیت طرح نهضت ملی مسکن در خراسان‌رضوی مطلوب است
  • طرح های بزرگ اقتصادی اشتغال محور در ایلام تکمیل می شوند
  • ضرورت افزایش ظرفیت پزشکی در سال ۱۴۰۳
  • تهدیدهای فرهنگی دشمن به فرصت تبدیل شود
  • داورزن خراسان رضوی هزار و ۷۰۰ نفر شتر دارد
  • تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه
  • ظرفیت‌ها و فرصت‌های عظیم موجود در استان فارس معرفی شود
  • ۱۵۰۰ واحد مسکونی ویژه محرومان مشهد در حال ساخت است
  • دفاع مقدس برگرفته از تاسوعا و عاشورای حسینی است/ عملیات وعده صادق نتیجه خون شهداست